A Collection of Spaces

Robust and playful, a collection of spaces offers an innovative twist on the workers’ cottage addition.

Architect: Jon Lowe Architect
Photographer: Belinda Monck Photography

From the architects:

A highly considered architectural manoeuvre dramatically shifts the scale as one moves from the austere proportions of the existing cottage, to the stacked volume that extends the lived experience beyond the expected domestic scale. The lofty proportion of the steel-framed addition extends the site beyond its boundaries, pulling in the sky and surrounds. With an unorthodox and liberated gesture, the architect has shifted the axis of the upper volume to the north, maximising solar performance and offering a dynamic architectural solution.
A simple and restrained use of materials offers a raw texture and life to the spaces, complementing the humble beginnings to which the addition adjoins. The palette anchors the new work to the existing cottage through clever industrial detailing.
This project offers a template for successfully unlocking the potential of adelaide’s narrow, inner urban blocks. It is a successful exemplar of suburban infill and revitalisation of existing housing stock. A confident tectonic response to the client’s brief and site restraints, this collection of spaces have their own idiosyncrasies, quirk and charm, forming a holistic contribution to the idea of home. This is a contextually rich home that respects the history of the turn of the century adjoining workers cottage.
Quoted from the SA Architecture Awards Jury 2015; Sean Humphries, Kirsty Hewitt, Sally Wilson, Gordon Kanki-Knight.

This project was given the John Schenk award for Residential Architecture - houses (alterations and additions) and the People’s Choice Award at #SAAAwards2015.

 

Copyright © 2017 Austral Plywoods Pty Ltd. All Rights Reserved.